Doğru kişileri, doğru markalarla buluşturuyoruz!
Bağ-Kur ve SGK
- Gösterim: 2868
16 Mayıs 2006 tarihinde kabul edilen 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı Türkiye Cumhuriyeti Sosyal Güvenlik Kurumu'na devir olmuştur.
Aynı Anda Hem SSK’lı ve Hem de Bağ-Kur’lu Olunabilir mi?
5510 sayılı kanuna göre Bağ-Kur’lu kişiler bir yerde SSK’lı olarak çalışmaya başlamışsa, kuruma yazılı olarak talepte bulunması gereklidir. Bu şekilde aynı anda Bağ-Kur’a da prim ödeme hakkı kazanmaktadır. Bağ-Kurlu iken farklı bir iş yerinde SSK’lı olarak çalışan kişilerin bu gibi durumlarda çifte emekliliği söz konusu olmamaktadır. Herhangi bir iş kazası ve meslek hastalığı durumlarında ödenen primler 5510 sayılı kanunun 4. Maddesine göre sigortalılık statüsünde kısa vadeli kollarında SSK primlerine eklenmektedir.
Sigortalı Çalışanlar Şirket Kurabilir mi?
Eğer bir işyerinde sigortalı çalışıyorsanız çalışmaya devam ederken kendi firmanızı kurmanız mümkündür.
Bir firmada SSK’lı olarak çalışıyor ve kendi firmanızı kurmak istiyorsanız aynı anda da Bağ-Kur olacağından SSK’lı çalışma şartları geçerli olacaktır. Sigortalılık durumlarının çakışması durumunu mutlaka yazılı bir şekilde bildirilmesi gerekmektedir. Hem SSK’lı hem de Bağ-Kur’lu olarak prim ödemek durumundadır. SSK’lı olarak çalışan kişiler eğer kendi iş yerlerini açarsa, SSK devam etmektedir. Bu durumda kesinti söz konusu oluncaya kadar Bağ-Kur’a geçmek durumunda da kalmamaktadır.
Sigortalı olan kişi eğer aynı anda hem devlet memuru hem de Bağ-Kur’lu ise bu noktada devlet memuru olarak değerlendirilmektedir.
Şirket Sahibi Başka Bir Şirkette SSK’lı Olabilir mi?
Yapılan son kanuni değişikliklerle şirket sahiplerinin sigortalı olması mümkün olmuştur. Buna göre Bağ-Kur’lu olan kişinin vergi kaydı ya da şirket ortaklığı devam ederken, ortak olmaması sebebiyle iş yerinde çalışmaya başladığı süreçten itibaren 4A SSK sigortalısı olması mümkündür.
Yeni düzenleme kapsamında sigortalı kişinin 4A, 4B sigortalılık statüleri aynı anda yapılabilmektedir. Sigortalı olan kişi aynı anda 4A ve 4B kapsamında sigortalılık statülerine tabii olacak şekilde kanuna girmiştir. Buna göre 4A kapsamında da sigortalı sayılmaktadır.
Bağ-Kur sigortalısı olup borcu sebebiyle sağlıktan yararlanamayan kişiler; ortağı ya da sahibi olmadığı bir başka işyerinden 4A sigortası olarak çalışmaya başlayabilmektedir. Buna göre 30 günü doldurduktan sonra 4A sigortalısı olarak yeniden aktivasyon yaptırması halinde sağlık haklarından faydalanabilir.
Kimler Bağ-Kur’lu Olmak Zorundadır?
Bağ-Kur’lu olmak için gerekli koşulları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Ticari kazanç ya da serbest meslek kazancı sebebiyle gerçek ya da basit usulde gelir vergisi mükellefi olan kişiler Bağ-Kur’lu olmaktadır.
- Gelir vergisinden muaf olan esnaf ve sanatkar siciline kayıtları olan kişiler Bağ-Kur’lu olmak zorundadır.
- Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları Bağ-Kur’lu olmak zorundadır.
- Tarımsal faaliyette olan kişiler Bağ-Kur’lu olmak zorundadır.
Ancak SSK’lı olanlar isteğe bağlı şekilde Bağ-Kur hizmetini durdurarak, SSK’lı olarak hizmet vermeye de devam edebilmektedir. Fakat geçmişte olduğu gibi kendi işyerinde sigortalı olması mümkün olmamaktadır. Fakat farklı bir işyerinde çalışmaya başlamaları durumunda SSK’lı olabilmektedir.