Doğru kişileri, doğru markalarla buluşturuyoruz!
Firma Kurarken Yapılmaması Gereken Hatalar
- Gösterim: 4142
Özellikle beyaz yakalı çalışanlarda kendi firmalarını kurma isteği sürekli kafalarını meşgul eden durumdur. Bir çoğu neden başkasına para kazandırayım, kendi firmamı kurar kendim kazanırım düşüncesiyle harekete geçmeye çalışır.
Bu fikir sizi harika sonuçlara da götürebilir, hızlı bir şekilde hüsrana da uğratabilir. Keşkelerinizin sayısını azaltmak için firmanızı kurarken yapmamanız gereken hatalar aşağıda birkaç başlık altında toplanmıştır.
Bildiklerimiz değil, doğru zannettiklerimiz başımızı belaya sokar.
Abraham Lincoln
1. İŞ PLANINIZIN OLMAMASI
İş planı, kurulması planlanan ya da mevcut işletmelerin geliştirilebilmesi için hazırlanan bir rapordur. İş planı, işletme faaliyetine konu ürün, hizmet ve finansal kaynakların göz önünde bulundurulmasıyla hazırlanır.
İş planı size kurmayı planladığınız firmanın sürdürülebilir bir başarıya ulaşması ve bu amaca ilerlerken karşınıza çıkabilecek zorluklarda rehberlik edecek araçtır.
Firmanızı kurarken bir iş planınız yoksa özellikle finansal anlamda görülmeyen giderler en sık karşılaşacağınız sorun olacaktır.
2. BİLDİĞİNİZ İŞİ YAPMAMAK
Bu işte çok para var, görüyor musun insanlar neler kazanıyor, o bile yaptıysa ben daha iyisini yaparım gibi ifadeler her yeni firma kurmak isteyen kişinin kullandığı cümlelerden birkaçıdır. En büyük hatalardan biri başkasının o sektörde çok para kazandığını görerek bende yaparım diye kendi iç analizini yapmadan sürece başlamadır. Sermayenin çok olması, geniş bir çevreye sahip olmanız sizin bu işte başarılı olacağınız anlamına gelmez. Eğer işin inceliklerini bilmiyorsanız, işe hakim değilseniz bilmediğiniz bir sektörde başarılı olmak için yola çıktıysanız, normal performansınızdan 10 kat daha fazla çalışmalısınız. Örneğin karlı sektörlerden biri olarak düşünülen bayan kuaförü açmak istiyorsanız, öncelikle mesleki hakimiyetiniz olması gereklidir. Yeterli sermayeniz olsa dahi fön çekmeyi bile bilmiyorsanız bu işe girmemelisiniz. Çünkü olası bir aksilikte müşteri ilk önce firma sahibi ile görüşmek isteyecektir. Eğer sorunun çözümünde müşteri bilgi eksiliğinizi fark ederse müşteriyi kesinlikle kaybedersiniz. Bu nedenle firma kurmayı planlayacağınız sektörü belirlerken, “bildiğiniz deli bilmediğiniz akıllıdan iyidir” mottosu ile hareket edip bildiğiniz işe odaklanmalısınız.
3. MÜŞTERİ İHTİYAÇLARINI DOĞRU BELİRLEMEMEK
Yeni kuracağınız firmanızda mevcut bir ürün mü sunacaksınız yoksa yeni bir ürünle mi piyasada var olacaksınız. Her ikisi için de buna ihtiyaç var mı sorusu sorulacak ilk sorudur. Bu sorunun cevabını öncelikle çevrenizdekilere sorarak cevabını bulmaya çalışın. Her fikri mutlaka önemseyin. Vereceğiniz hizmette aldığınız fikirler gelişiminizi sağladığı gibi belki de size yol planınızı farklılaştırmanız gerektiğini karşınıza çıkaracaktır. Müşterinin ihtiyacını doğru belirlemek için ne kadar farklı insandan görüş alırsanız o kadar başarıya ulaşırsınız. Hizmet götüreceğiniz müşterilerin görüşlerini yok sayar ben yaptım oldu mantığı ile hareket ederseniz başarısızlık kaçınılmadır.
4. EKİBİN İYİ KURULMAMASI
Firmanızı kurarken sağlam bir ekiple çalışmak sizi başarıya daha hızlı ulaşmanızı sağlayacaktır. Yeni kurulan bir firmanın maliyet yönetimi de en önemli unsurlardan biri olduğundan kalite ile fiyat dengesini ekip kurarken çok iyi analiz etmek gerekir. Firma bünyesinde o iş için personel çalıştırmak mı? Yoksa o işi outsource etmek mi ? size fayda sağlayacak iyi değerlendirilmelidir. Örneğin, ofisinizde sekreter bulundurmalı mısınız ? Yoksa daha uygun maliyetlerle sanal sekreterlik hizmeti mi almalısınız? İşinizi delege edebileceğiniz güçlü ve işini bilen kişilerle çalışmalısınız. Eğer siz tatildeyken telefonunuz iş ile ilgili aramalarda hiç susmuyorsa ekibinizi mutlaka gözden geçirmeniz gerekmektedir.
5. DİJİTAL DÜNYADAN UZAK KALMAK
Firmanızı ne kadar çok insana duyurursanız büyümeniz o kadar hızlı olur. Sürekli gelişim içinde olan dijital dünyadan uzak kalmak sizi sınırlı sayıda kitlelere ulaştırır. Firmanıza ait mutlaka bir web siteniz ve ürünlerinizi ve firmanızı tanıtabileceğiniz sosyal medya hesaplarınız bulunmalıdır.
6. MOTİVASYONUNUZU SAĞLAYACAK ÇALIŞMA ORTAMININ EKSİKLİĞİ
Firmanızı kurarken uzun saatler çalışmak zorunda kalmanız mümkündür. Sizi harekete geçirecek, yaratıcılığınızı arttıracak mekanlarda çalışmak önemlidir. Özellikle sanal, hazır veya paylaşımlı ofis tercih etmeyenler için kendi ofisinde faaliyetleri sürdürecek firmalarda ofisinizde yapılacak küçük değişiklikler (küçük bir tablo, dekoratif ürünler vb) verimliliğinizi arttıracaktır. Verimli çalışma ortamı yaratmak için ofis dekorasyonu konusunda mimarlık ofislerinden destek alabilirisiniz.
7. FİNANSAL YÖNETİM EKSİKLİKLERİ
Firmanızı kurarken kuruluş sermayeni ile neler yapılabileceğini iyi analiz etmeniz gerekmektedir. Henüz kuruluş aşamasında olan bir firmanın zaten kanacağız mantığı ile hareket edip borçlanmasını arttırması büyük risktir. Öncelikle elinizdeki mevcut sermayeyi iyi yönetmeniz gerekmektedir Dış kaynak kullanımı işinizin büyüyüp gelişmesine bağlantılı olarak ilerleyen dönemlerde yapılmalıdır. Firmanızı kurduktan sonra kişisel yaşantınıza ait finansal işlemlerinizi firmanızın finansal işlemlerinden ayrı yürütmelisiniz. Eğer firmanızda finans yönetimi konusunda size destek verecek bir personeliniz yoksa gider kalemi olarak düşünmeyip, doğru finansal adımlar atabilmek için finans yönetimini dışarıdan hizmet alarak sağlayabilirsiniz.