Doğru kişileri, doğru markalarla buluşturuyoruz!
- Gösterim: 12474
Geri dönüşüm işi kurmak gibi bir hayaliniz mi var? İyi bir girişimci örneği sergileyerek geri dönüşüm işine mi atılmak istiyorsunuz? Hem dünyaya faydalı hem de geçiminizi sağlamak ana gayeniz mi? Peki geri dönüşüm tesisi nasıl kurulur? Prosedürler nerlerdir? Hangi evrak ve izinler gerekli? Maliyeti ne kadar?
Bu ve buna benzer daha birçok soruyu merak ediyorsanız, doğru yere geldiniz. Hiç vakit kaybetmeden geri dönüşüm tesisi ile ilgili yazımıza başlayalım.
Günümüzde dünyanın dört bir yanı atıklarla mücadale etmekte. İnsanoğlu her ne kadar dikkat etse de istenmeyen atıklar, ayrılmadan çöplerle karışmaktadır. Bu durumda doğa daha fazla kirlenmekte ve yaşam daha da zor hale gelmektedir. Bunun en iyi çözüm yollarından bir tanesi de geri dönüşüm tesisi açmak.
Devlet ve özel kurumlarla birlikte bu tesislenme son yıllarda artmış durumda.ancak kimine göre bu yeterli sayılmamaktadır. Bu işe gönül verdiyseniz önceliğiniz kar yapmak olmamalıdır. Yani severek ve isteyerek iyi bir dünya için yapılmalı. Pek çok girişimci de bu gaye ile yola çıkmaktadır. Ancak geri dönüşüm işi kurmak sanıldığı kadar kolay olmayabilir.
Geri dönüşüm tesisi kurmak isteyenler için madde madde yapılması gerekenleri sıralamak daha doğru olacaktır;
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gerekli izinler alınmalıdır.
- Kurulum olacak yer en az 1.000 metrekare alan içinde yer almalıdır. 2 metrelik etrafı kapalı bir bölge oluşturulmalıdır.
- Gerekli belgelerin çıkarılması gereklidir.
- Tesis de personel için yeteri kadar alan bulunmalıdır. Yemekhane, soyunma odası ve lavabo gibi ihtiyaçların olması şarttır.
Geri Dönüşüm Tesisi Kurulum Maliyeti
Geri dönüşüm işi kurmak isteyenlerin en çok düşüneceği konu da kurulum maliyetidir. Geri dönüşüm ciddi bir tesisleşme isteyen bir iştir. Herhangi bir dükkan ya da mağaza kurulumuna benzemez. Proje, plan ve maliyet bu işin önemli kısmını oluşturur. Eğer düzgün ilerlendiği taktirde kurulum maliyeti fazla olsa da kazanç ile birlikte kendini amorti edecektir.
Geri dönüşüm tesisi açmak için gerekli malzemelerin toplanması gerekir. Bu malzemeler de çoğunlukla makinalardan oluşmaktadır. Tüm giderleri hesapladığımızda ise ortaya ciddi rakamlar çıkmaktadır. Yani bir geri dönüşüm tesisi kurmak size en az 500 bine mal olur. En fazla 800 – 900 bine bir geri dönüşüm tesisi sahip olabilirsiniz.
Geri Dönüşüm Tesisi Lokasyon Seçimi
Geri dönüşüm tesisi kurmak için lokasyonun önceliği yok. Yani merkezi bir konumda olması çok önemli değil. Böyle bir tesis için daha çok geniş alanı fazla olan bir konum bulunmalıdır. Etrafı açık ve alanın ferah olduğu bölgeler tercih edilmelidir. Kamyon, kamyonet gibi araçların gelip gidebileceği şekilde bir düzen oluşturulmalıdır.
Geri Dönüşüm Tesisinde Kar Marjı
Geri dönüşüm tesisi gibi bir yerin kar marjı değişkenlik gösterebilir. Geri dönüşüm olarak gelecek malzemeler göre bir kazanç fiyatı çıkarmak daha doğru olur. Net bir kar marjı vermemekle birlikte ürün gamının kg fiyatlarını söylemek daha doğru olur. Örnek verecek olursak, 1 kg kağıdın fiyatı 40 kuruş ile 2 lira arasındadır. 1 kg metalin ise fiyatı 50 kuruş ile 3 lira arasında değişkenlik gösterir.
Neden Geri Dönüşüm Tesisi Açmalıyım
Geri dönüşüm tesisi açmak sadece para için yapılmamaktadır. Bu işi bir çevreci gözüyle görenlerin mesleğidir. Çünkü daha iyi bir gelecek için atılacak adımlar bu işletmeler sayesinde gerçekleşir.
Sonuç
Geri dönüşüm tesis nasıl kurulur? İzin belgesi ve maliyet gibi konuları cevapladık. Bu işin kart tarafını da sizlerle paylaştık. Ciddi kurulum maliyeti gerektirse de yapılabilir tarafı var. Ayrıca bazı programlarda devlet teşviği alarak bütçeyi rahatlatma ihtimaliniz olabilir.