Doğru kişileri, doğru markalarla buluşturuyoruz!
- Gösterim: 3290
Enerji, günümüzde farklı şekilde üretilmektedir. Geçmişe dönük baktığımızda teknolojinin gelişmesiyle birlikte enerji üretiminde alternatif bir hayli çoğaldı. Son zamanların en çok tercih edilen enerji üretim şekli ise güneş tarlaları. Elektrik için doğrudan güneş ışınları kullanılarak enerji üretilebilmektedir.
Depolama yapılmadan direkt olarak ana trafolara verilerek elektrik kullanılabilmektedir. İşte bu alanda girişimci olsaydınız ne yapardınız? Yeni bir iş sahası açmaya ne dersiniz? Güneş paneli tesisi kurmak istiyorsanız, bilinmeyenleri bilmek için doğru yere geldiniz.
Türkiye, elektrik konusunda kısmen dışa bağımlı bir ülke. Türkiye içinde termik santraller, hidro elektrik santraller, rüzgâr tribünü ile elektrik gibi alternatifleri kullanıyor. Ancak bu üretimler Türkiye’ye yetmiyor. Bu yüzden devlet enerji üreten ya da üretmek isteyen girişimcilere kolaylık sağlıyor. Dışa bağımlılığı azaltmak için çevreye duyarlı elektrik üretimine destek veriliyor. Buna rüzgâr tribünü ve güneş paneli iyi bir örnek.
Güneş paneli tesisi kurmak isteyen girişimcinin gerekli şartları sağlaması gerekir. Örneğin, devlet yarısını hibe edebiliyor. Yani yarısını işletme sahibi diğer yarısını ise devlet teşviki şeklinde olabiliyor. Güneş paneli tesisi nasıl kurulur? Maliyeti nedir? Güneş enerjisi ile elektrik üretiminden kar yapılabilir mi?
İş kurmak istediğinizde para bazen ikinci planda olur. Ancak güneş tarlası için paranız muhakkak olmalıdır. Bu işin önceliği paradır. Satın alacağınız güneş panelleri ve tarla için ciddi bir sermaye gerekir. Para olduktan sonra gerekli izinleri alabilirsiniz.
Güneş tarlası kurmak isteyenler 1MW’a kadar herhangi bir lisans almadan kurabilir. Kurulum için belediye, TEDAŞ ve TEİAŞ gibi kurumlarla anlaşma yapmanız gerekli. Burada en önemlisi ise artık günümüzde yeni bir trafo merkezi sağlanmaması. Bu yüzden güneş tarlası kurmadan önce gerekli makamlıklardan fiilen gidip bilgi almak gerekir.
Güneş Paneli Tesisi Kurulum Maliyeti
Güneş tarlası kurmanın maliyeti oldukça fazladır. Önemli bir gelir elde etmek istiyorsanız ciddi bir yatırımı gözden çıkarmalısınız. 100 bin dolarlık bir yatırım ile de güneş paneli tesisi kurmak mümkün. Ancak projenin geniş kapsamlı olması makamlarca daha kabul görmektedir.
500 KW’lık bir enerji santrali için 450.000 dolar ile 600.000 dolar sermayenin olması gerekli. 1 MW ve üzeri kurmak istediğinizde ise sermaye 2-2,5 katına çıkmaktadır. Burada devlet desteği de alarak sermayeyi hafifletebilmek mümkün.
Güneş Paneli Tesisinde Lokasyonun Önemi
Güneş tarlası kurmak için lokasyon son derece önemlidir. Yıllık güneş oranı bol olan bir şehir seçilmelidir. Yağış ve kış aylarının soğuk geçtiği bölgeler tercih edilmemelidir. Karadeniz bölgesi güneş tarlaları için pek uygun değildir. Devletin açıkladığı ve desteklediği iller ise; İzmir, Muğla, Antalya, Ankara, Eskişehir, Kayseri, Çanakkale, Adana, Isparta, Konya, Kırklareli, Sakarya, Adana ve Bursa. Bu şehirler yıllık güneş miktarını oldukça fazla almaktadır.
Güneş Paneli Tesisinde Kar Marjı Nedir?
Güneş tarlalarından kazançlar yıllık olarak hesaplanmaktadır. Bu hesaplamalar dolar bazlı yapılmaktadır. Genellikle yatırım yapılan sermaye 5-10 yıl arasında çıkabilmektedir. 500 bin dolarlık bir yatırım yaptığınızda senelik 100 bin dolar gelir elde etmek mümkün. Fakat bu zamanla azalabilir. Hem mekanizmaların ömrünün kısalması hem güneş ışığından kaynaklı gelir zamanla değişebilir. Ancak bunda çok bir düşüş yaşanmaz.
Neden Güneş Paneli Tesisi Açmalıyım?
Güneş enerjisi alanında bilgi ve belli başlı deneyime sahip iseniz bu iş yapılabilir. Üniversitenin ilgili bölümlerinden mezun olan genç girişimciler güneş tarlası kurmak isteyebilir.
Sonuç
Güneş paneli tesisi kurmak, parası olan için kolay. Gerekli izin ve prosedürler sağladığı sürece yapılabilir. Ancak dönem dönem bazı şartlar değişiklikler olduğunu söyleyelim. Bir ara 10 yıl boyunca devlet üretilen elektriği alacağını temin etmişti. Yüzde 100 devlet alım garantisi olduğunda kazanç da net olacaktır. Bu yüzden güncel olarak yeniden bakmak da fayda var.