
Girişimci Geliştirme Programı - KOSGEB
- Gösterim: 949
KOSGEB, kendi işinin patronu olabilirsin sloganı ile 60.000 TL den 370.000 TL ye kadar destek sunmaktadır. Girişimci geliştirme programı, Geleneksel Girişimci Programı ve İleri Girişimci Programı olmak üzere iki alt programdan oluşur.
Geleneksel Girişimci Programına, Girişimciliği Geliştirme Destek Programı kapsamında verilen Geleneksel Girişimci Eğitimini tamamlamış olan girişimcinin kurduğu işletme başvurabilir.
Girişimci veya işletme Geleneksel Girişimci Programı veya İleri Girişimci Programından sadece birinden ve bir defa faydalanabilir. Girişimcilik eğitimini almış birden fazla girişimcinin aynı işletmede ortak olması durumunda işletme programdan bir defa yararlanır.
Girişimci Geliştirme Programına Başvuru Şartları
Genç Girişimci: Yeni Girişimci Programına başvuru tarihi itibariyle 30 yaşından gün almamış gerçek kişileri,
Girişimcinin program başvurusunda bulunduğu işletmedeki kurucu ortak payı en az %50 olmalıdır. Program süresinde girişimcinin ortaklık payı %50’nin altına düşemez.
Girişimci şirketini program süresince 2 yıl boyunca kapatamaz, devir edemez, kiralayamaz, rehin gösteremez.
Girişimci başka bir şirketi DEVİR alarak destekten yararlanamaz.
İşletmenin program başvuru tarihi itibari ile son bir yıl içinde kurulmuş olması ve girişimcinin daha önce bu programdan faydalanmamış olması şartı aranır.
Girişimcinin, işletmesinin kuruluş tarihinden üç yıl öncesinden programa başvurduğu tarihe kadar herhangi bir şirketinin olmaması gerekmektedir.
Girişimcinin program süresinde; başka bir işletme/kurum/kuruluşta Sosyal Güvenlik Kurumu hükümlerine tabi olarak çalışmaması gerekmektedir.
Taahhütnamenin kayda alındığı tarih, Programın başlangıç tarihi olarak kabul edilir. Program süresi, programın başlangıç tarihi itibariyle iki yıldır.
Geleneksel Girişimci Programı – Kuruluş ve Performans Desteği
Geleneksel girişimci programında gerçek kişi statüsünde kurulmuş işletmeler için 5.000 TL, sermaye şirketi statüsünde kurulmuş şirketler için 10.000 TL olarak belirlenmiştir.
Asgari prim gün sayısına ulaşan işletme için girişimcinin; genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda her bir performans döneminde belirlenen tutarlara 5.000 TL eklenir.
Performans desteği, işletmenin vergi mükellefiyetinin devam etmesi ve istihdam sayısına göre belirlenecek olup; destek tutarı hesaplanırken ilgili dönemde Sosyal Güvenlik Kurumu nezdinde 4(a) kapsamındaki tüm personelin tahakkuk eden prim gün sayılarının toplamı dikkate alınır.
Performans desteği, program başlangıç tarihinden itibaren 1 inci yıl birinci performans dönemi ve 2. yıl ikinci performans dönemi olmak üzere, performans dönemleri sonunda işletmeye geri ödemesiz olarak sağlanır. Her performans dönemi bir yılı kapsar.
İleri Girişimci Programı – Makine, Teçhizat, Yazılım, Danışmanlık ve Koçluk Desteği
Asgari prim gün sayısına ulaşan işletme için girişimcinin; genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda her bir performans döneminde belirlenen tutarlara 5.000 TL eklenir.
Makine, teçhizat ve yazılım desteği için destek oranı %75’tir.
Destekleme kararı verilen makine, teçhizat ve yazılımın; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca 13/09/2014 tarih ve 29118 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan SGM 2014/35 sayılı Yerli Malı Tebliği’ne uygun olarak alınmış ve fatura tarihi itibariyle güncel yerli malı belgesi ile tefrik edilmesi durumunda, destek oranına %15 ilave edilir.
Desteklenecek makine-teçhizat yeni veya en fazla 3 yaşında olabilir.
Geleneksel Girişimci Desteğine ilave olarak İşletme kuruluşundan sonra İşletme Geliştirme Desteği de açılır.
Uygun olan destek kalemlerinden Girişimci Desteğine ilave olarak faydalanabilirler.
Pınar Özçaltepe
PNR Danışmanlık - Kurucu