
Marka Nedir? Marka Tescili Nasıl Yapılır?
- Gösterim: 377
Marka tanımı şirketlerin üzerinde titizlikle durduğu bir konudur. Şirketin tanınması için markalaşma son derece önemli sayılır. Günümüzde markalaşmanın önemi daha da anlam kazanmıştır. Dijital alanın oluşması iş sahasını genişletmiştir. Bu süreçte en fazla markalaşma ön plana çıkmıştır. İnsanların markaya olan takıntısı ve markaya olan güveni her şeyin önüne geçmiştir.
Marka haline gelen şirketler insanların gözünde git gide değerlenmiştir. Peki marka nedir? Markayı ne olarak görebiliriz? Marka eşittir kalite mi? Marka tescili ve daha fazlası bu yazı da yer almaktadır.
Marka Nedir?
Marka kelimesi sözlükte şu şekilde tanımlanmaktadır: bir şirkete ait malın ve hizmetin bir başka şirketten ayırt edilmesine denir. Örnek verecek olursak A şirketine ait bir ürün ile B şirketine ait ürün aynı olmamalıdır. Eğer böyle bir durum ile karşı karşıya gelinirse iş taklit olayına girer. İkinci bir seçenekte markasını tescil eden şirket, ürünün taklit edildiğini anlarsa şirketi dava edebilir.
Kısacası belli bir ürünü ayırt etmeye yarar. Ayırt etmek için harf, sayı, sözcük ve şekil kullanılabilmektedir. Marka şirketin bir kimliği olarak da düşünmek doğrudur. Sadece bir ürüne ya da hizmete ait olan özlük kimliği diyebiliriz. Hükümetler insanları birbirinden ayırt edebilmek için belli bir kimlik numarası verir. Aynı durum markalarda da geçerlidir. Sadece o markaya ait özlük hakkı tanınır. Bu sayede tüketici markanın hangi şirkete ait olduğunu daha kolay bilebilir.
Markalar şirket için bir imaj meselesidir. Kimse markasının imajına leke sürülsün istemez. İyi bir markaya sahib olan işletme ürününü kolaylıkla satar. Hatta ürünü ön satışta bile tükenmesine neden olabilir. Bu zamanda akıllı telefonları örnek gösterebiliriz. Henüz piyasaya çıkmadan önce ön satışa koyarak tükendiğine şayet oluyoruz.
Markalar ortaya çıktığı zaman ya da çıkmadan önce hedef kitleyi belirlemelidir. Markanın ana gayesi tüketicinin beklentilerini karşılamaktır. İnsanların gözünde markanın değeri muhakkak olmalı. Bireyler markaya güvenmeli ve rahatlıkla alışveriş yapmalı. Bu güveni sağlamak ise yine işletme sahiplerine ve ekibine düşüyor. Birçok kişinin gözünde marka eşittir kalite. Markanın 4 farklı çeşidi bulunmaktadır.
1. Ticari Markalar
Ticari markalarda süre imalattan başlar. İmalat ya da ticaretinde yapılan ürünlerin başka firmadan ayırt edilmesini ifade eder. Ürünün ambalajında ayrıca ticari marka çeşidi kullanılır.
2. Garanti Markalar
İşletme sahibinin denetiminde bulunan ve birden fazla firmayla ortak üretim yöntemlerini kullanan marka çeşididir. Firmaların bir arada ortak özellikleri bulunan ürünleri ürettiği ve garanti edildiğini gösterir.
3. Hizmet Markaları
Hizmet sektöründe görev yürüten ve işini bir marka haline getirmiş kişileri kapsar. Hizmet markaları da diğer markalarda ayırt edilmesi için kullanılır.
4. Ortak Markalar
Ticari üretimde yer alan veya hizmet işletmelerinde bulunan, belli bir gruba ait ürün ve hizmetleri ayırt edilmesine yarar sağlar.
Marka Tescili Nedir?
Marka tescili, ürünün tamamen kontrol altına alınması ve korunması anlamına gelmektedir. Markanın resmi ve yasal yollarla korunmasıdır. Marka korunması, ürünün ve hizmetin gerçek sahiplerini de kapsayarak güvenilir bir himaye edilmesini sağlamaktır. Tescili yapılmış bir marka ile tescili yapılmamış marka arasında çok fark vardır. Markanın tescilinde cezai işlemlerinden tutunda güvenilirlilik ve şeffaflığa kadar birçok konuda önemlidir.
Marka tescili sayesinde haksız kazançların önüne geçilebilir. Fakat asıl amaç bir ürünü tescillerinizi zaman artık o sizin adınıza markalaşmış oluyor. Yani bir başkası aynı ürünü taklit ederek yapmaya kalkışacak. Bir markayı tescil ettirdiğiniz zaman 10 yıl kullanma hakkınız var. 10 yıl sonra bir daha yenilediğiniz zaman ürünün tüm hakları yine sizde olacaktır. Marka tescil işlemleri ortalama 12 ile 18 ay sürdüğünü de belirtelim.