Doğru kişileri, doğru markalarla buluşturuyoruz!
- Gösterim: 6471
Meslek kursları gün geçtikçe daha fazla önem kazanıyor. İnsanların yeni meslekler edinmesini sağlayan bu kurslar sayesinde bireyler yeni iş imkanı da buluyor. Her. Açıdan avantajlı olan kurslar kişisel gelişime de katkı sağlıyor. Günümüzde oldukça revaçta olan meslek kursu nasıl açılır? Meslek kursu açmak mantıklı mıdır? Kurs açmak için neler yapılması gerekir? Bu yazıda meslek kursu açmanın inceliklerine yer vereceğiz.
Özel kurs açmak için bazı şartları yerine getirmek gerekir. Resmi izin ve evraklar alarak bir kurs merkezi açılabilir. Gerekli belgeler tamamlanmadığı taktirde bir meslek kursu açma hayali gerçekleşmeyebilir. Burada önemli olan tüm şartları yerine getirebilecek yeterliliğe sahip olmaktır. Meslek kursu ya da bir eğitim merkezi açabilmenin şartları şu şekildedir;
- Başvuru dilekçesi
- Türk Ceza Kanunu’nda yer alan 53. maddeye göre bir suç işlemediğine ya da bir suça karışmadığına dair belge
- Eğitim verilecek binanın yerleşim planı
- Meslek kursunda çalıştırılacak personel için beyan bulundurma
- Eğitimin verileceği binanın sağlıklı olduğuna dair rapor
- Bina içinde ve dışında gerekli yangın önleme ekipmanları için itfaiyeden alınacak belge
- Binanın sağlam ve dayanıklı olduğunu kanıtlayan belge (Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nden onaylanmış olması gerekir)
- Meslek kursu ya da özel kurs olduğuna dair işletmenin belgesi
- Eğitim merkezinin açılması için MEB tarafından onaylandığına dair belge
- Öğrenciler için hazırlanan haftalık ders planları ve programlar
Bu belgeleri hazırlayarak özel kur açabilmeniz mümkündür. Belge ve evraklar tamamlandıktan sonra bulunduğunuz ilin kaymakam ya da valilik kuruluna şahsi olarak başvurunuzu tamamlamanız gerekir. Başvuru incelenerek tüm şartların uygun olduğuna kanaat getiren yetkililer özel kurs açmanıza izin verecektir.
Kurulum Maliyeti
Meslek kursu açmak isteyenleri zorlayacak diğer bir konu da kurulum maliyetidir. Geniş ve kapsamlı bir kurs yeri açmak isteyen girişimciler, bu işe iyi bir sermaye ayırmaları gerekir. Yukarıda saydığımız pek çok açılış şartlarına ek olarak; binanın kiralanması, çalışanların masrafı, masa, sandalye ve daha birçok ekipman işin giderleri olarak yazılabilir.
MEB onaylı kurs yeri açmak isterseniz de yine bazı şartları yerine getirmelisiniz. Bu da ekstra size bir maliyet getirebilir. Ancak MEB onaylı kurs açtığınızda rağbet görebileceğinizi de unutmayın. Meslek kursu açmanın maliyeti için hesaplamak yapmak biraz zor olabilir. Ancak orta halli bir işletme sahibi olmak için 100 bin ile 200 bin TL’yi gözden çıkarmak gerekir.
Lokasyonun Önemi
Eğitim kurumlarının mekan olarak iyi bir konumda bulunmalıdır. İnsanların kolay ulaşması sizleri tercih etmesinde birinci önceliği olabilir. Sadece öğrenciler değil, çalışanları da düşünerek iş çıkış saatlerinde uğrak noktaları olmalıdır. Bu yüzden toplu taşıma ve bireysel araç ile gelecekler için güzergah üstü noktalar seçilmelidir.
Kar Marjı
Meslek kursu açmak isteyenler işin bir de kazanç kısmına muhakkak bakacaktır. Tüm masraflar düşünüldüğünde aylık bir net kazanç çıkarmak mümkündür. Kurulum maliyetinden hariç aylık harcamaları da unutmamak gerekir. Senelik ya da kurs başına yapacağınız anlaşmalarla geliriniz 5.000 TL – 15.000 TL arasında olabilir. Bu fiyatlar yapacağınız ticari becerilerle artabilir.
Neden Açmalıyım
Meslek edinme kursları halen revaçta. Bu alanda eğitim almış ve ticari bir kişiliğiniz varsa özel kurs açmak isteyebilirsiniz. Hem insanlara faydalı konularda yardım olabilir hem de geçiminizi sağlayabilirsiniz.
Sonuç
Meslek kursu açmak şartlar bakımından pek çok girişimciyi zorlayabilir. Maliyetlere de bakınca önemli bir sermaye kullanmak gerektiğini unutmayalım. Ancak iyi kampanya ve reklam yaptığınızda birçok kişi açtığınız kurumu tercih edecektir.