Doğru kişileri, doğru markalarla buluşturuyoruz!
- Gösterim: 5033
Ülkemizde son zamanlarda yurt işletmeciliği revaçta olan sektörlerin başında geliyor. 2000 senesinden sonra yatılı okulların ve üniversitelerin fazlalığı bir sektörün daha yükselişine neden oldu. Girişimci ruhu olan pek çok insan özel öğrenci yurdu açmak için kolları sıvadı.
Ama yurt işletmeciliğine sahip olmak sanıldığı kadar kolay değil. İşletme sahibi olabilmek için bazı şartları yerine getirmek gerekiyor. Özel öğrenci yurdu nasıl açılır? Sorusunun altında yurt işletmeciliğinin nasıl yapılacağını sizlerle paylaşacağım.
Türkiye’nin dört bir tarafında neredeyse her sene bir yeni üniversite açılıyor. Üniversitelerin açılması ya da kapasitesini arttırması yurtların önünü açıyor. Arz talebi karşılamak için ise girişimciler özel öğrenci yurdu kurmak istiyor.
Gelirin güzel rakamlara ulaştığı bu iş sahasında rakiplerde oldukça fazla. Her ilde üniversite sayısının 2 ya da 3 katı yurt yer alıyor. Peki bu sektörde rekabet etmeye sizler hazır mısınız?
Öncelikle yurt açabilmeniz için üniversite diplomanız olması gerekli. Belli bir eğitim seviyesinde olma şartı bulunmaktadır. Üniversite mezunu olmayan herhangi biri yurt işlemeciliğine adım atamıyor. Özel yurt açmak istediğinizde ilk muhatabınız ise Milli Eğitim Bakanlığı. Resmi işlemlerinizin tümü neredeyse Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte yürütülüyor. Bakanlığın izni olmadan yurt açmak söz konusu değil.
Öğrenci yurdu açabilmek için binanın yapısı prosedüre uygun olmalıdır. Dış ve iç özellikleri yönetmenliğe uygun şekilde dizayn edilmelidir. Yurt kapasitesi, yurtta kalan öğrencilerin güvenliği gibi konular usulüne uygun olmalıdır. Her şey hazır olduktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı’na proje ve rapor sunulur. Bakanlığın izninden sonra yurt faaliyete başlayabilir.
Özel Öğrenci Yurdu Kurulum Maliyeti
Özel yurt açmak maliyeti olan bir iştir. Kurulum için iki farklı seçenek kullanılır. Bu seçenekler kurulum maliyetini ciddi derece etkiler. Kiralama yöntemiyle bir yurt sahibi olmak isterseniz, daha az sermaye kullanarak işe başlayabilirsiniz. Ancak satın alarak yurt açmak isterseniz, o zaman kesenin ağzını açmanız gerekecek.
Kurulum maliyetinde kiralama yöntemini seçecekler için ortaya 100 bin ile 500 bin lira arasında bir bedel çıkar. Bu rakam satın almaya niyetlendiğiniz zaman 3 milyon liraya kadar çıkmaktadır. Özel yurt açmanın maliyeti kişi için bu şekildedir.
Özel Öğrenci Yurdunda Lokasyon Önemi
Yurtların konumu öğrenciler açısından oldukça önemlidir. Öğrenim gördükleri yere yakın bir yurdu öğrenciler daha çabuk tercih etmektedir. Yürüme mesafesinde bulunan yurtlar hemen tercih edilir. Eğer öğrenim yerlerine yakın bir yurt olmazsa ulaşım güzergahı ikinci sebeptir.
Yurt açacaklar konum olarak öğrencilerin isteklerini dikkate almalıdır. Yurdun lokasyonu eğitim bölgelerine kolay ulaşabilecek yerlerde olmalıdır. Yurt için iyi bir konum seçilirse öğrenci sirkülasyonu o kadar çok olur. Yurda olan talep fazlalaşır.
Özel Öğrenci Yurdunda Kar Marjı
Özel öğrenci yurdu kurmak karlı bir iştir. Ancak karlı olabilmesi için planlamayı ona göre yapmalısınız. Kar marjını yüksek tutabilmek için hizmet ve kaliteyi elden bırakmamalısınız. Maliyetten kaçınmak sizler için dezavantaj olabilir. Eğer her şeyi eksiksiz şekilde yaparsanız iyi karlar elde edersiniz.
Öğrenci yurtlarında genellikle yıllık öğrenci başına ücretlendirme yapılır. Burada da sizin kazancınız yıllık olarak ortaya çıkar. Bir kazanç söylemek güç olsa da ortalama yıllık 250 bin kazanabilirsiniz. Bu rakamın altı ya da üstünü görmek de mümkün.
Neden Özel Öğrenci Yurdu Açmalıyım
Bulunduğunuz şehirde eğitim adına pek çok alternatif varsa açılabilir. İl dışından gelecek öğrencilerin direkt tercihi yurtlar olduğu için güzel bir yurt kurulabilir.
Sonuç
Özel öğrenci yurdu açmak için gerekli prosedürleri uygulamak gerek. Bunun yanında otel konforunda lüks bir yurt öğrenciler tarafından dikkat çeker. Büyük bir yatırımı göze alıyorsanız, günümüzde yapılabilecek bir meslek.