Doğru kişileri, doğru markalarla buluşturuyoruz!
- Gösterim: 16389
Ülkemizde kimse farkına varmasa da bir pastane kültürü oluştu. Bu kültürün oluşmasında televizyon dizilerinin rolü büyük. Birçok dizi de yer alan pastaneler insanların gözünü açtı. Özellikle de genç kadın girişimciler için pastane açmak fikri ortaya çıktı.
Evlerde güzel güzel pasta, kurabiye gibi yiyecekleri yapan bayanların çoğunluğu şimdi iş sahibi oldu. Kadınlar bir girişimcilik örneği göstererek hayallerindeki pastane dükkanlarına kavuştu. Evlerinde yaptıkları bu lezzetleri artık dış dünyaya taşıdı. Pastane kültürü tamda bu şekilde gelişti.
Hatta o kadar çok gelişti ki sektör, istatistik verilere de yansıdı. 2018 yılında yapılan bir araştırmaya göre ilk 10 mesleği içinde pastanecilik de yer aldı. Hızlı büyüyen sektörün 2020 yılında da halen güncelliğini korudu. Ayrıca devletin genç kadın girişimcilere destek vermesi sektörün önünü daha fazla açtı.
Pastane kurulum maliyeti
Pastane dükkanı açmak isteyenlerin önündeki ilk engel elbette sermaye. Belli bir sermaye olmadan bu işe girmek hem riskli hem de oldukça zor. Bu konuda birikim sahibi olanlar ve projesi bulunan birçok kişi devlet destekli yerlerini açtı. Halen bu desteklerin olduğu biliniyor. Ancak yinede bu KOSGEB desteğiyle ilgili bileğiydi yetkililerden almakta fayda var. Yönetmelik değişmiş olabilir ve destekler kısmi olarak kalkmış olabilir.
Pastane dükkanı açmanın maliyeti alınan malzemelerle doğru orantılı. Öncelikle alacağınız belli başlı malzemeleri sıralayalım.
- Mikserler
- Pişirme Araçları
- Fırın
- Buzdolabı
- Soğutu Dolap
- Kek Kalıpları
- Kurabiye Kalıpları
- Figüranlar
- Hamur Yoğurma Makinası
Gibi araç ve gereçlere ihtiyaç olacaktır. Bunları az kullanılmış 2. El olarak da tercih edebilirsiniz. Sıfır alacağınız zaman kurulum maliyeti epey bir yukarı çıkacaktır. Ortalama 50 bin lira ile 300 bin lira arasında bir sermaye ile pastane dükkanı açmak mümkün.
Pastanede lokasyonun önemi
Pastane açmadan önce belli bir çevrenizin olması işi kolaylaştırır. Elinizin lezzetini birçok kişi biliyorsa, onlarda kendi çevresine duyuracaktır. Yani pastane dükkanı açarken illa merkezi bir konum seçmenize gerek yok. Ancak çok mahalle arasında kalmamalıdır. Kira fiyatının uygun olduğu ve insan erişiminin kolay olduğu yerler tercih edilebilir.
Pastane için kar hedefleri nasıldır?
Lezzetli kurabiyeler ve pastaların çıktığı fırınların birde kazanç boyutu var. Eğer pastane dükkanı işleten kişi birçok ürünü kendisi yaparsa satışlardan yüksek kar edecektir. Yüzde 75 – 85 gibi yüksek rakamlarla kar etmek mümkün. Ayrıca ev yapımı ürünler daha fazla talep görür. Bu talepler muhakkak satışa da yansır. Sonuç olarak kazancın günlük ve aylık fazla değişkenlik gösterir. Fakat en az 3 bin lira civarında kazanabilirsiniz. Bu rakamların üstüne çıkmak tamamen sizin el beceri ve lezzetine bağlı.
Neden pastane açmalıyım?
Özellikle elinin lezzetine güvenen bayanlara göre bir iş. Daha fazla insana ulaşmak ve kendi lezzetlerini bir marka halinde satmak isteyenler açabilir. Bu işi severek yapanlar için büyük bir avantaj. Aynı zamanda sevdiği işten para kazanacak olması birçok kadın girişimciyi cezbediyor. Pastaneci açmak için kısacası kadın girişimcilerin birçok sebebi var.
Sonuç
Yıllardır hayalini kurduğunuz pastane dükkanını daha fazla ertelemeden açabilirsiniz. Popüler meslekler arasında olması bir yandan avantaj bir yandan da dezavantaj olabilir. Ancak işinde iyi olanlar için popüler olması işine gelecektir. Bu konuda reklam yapan ve sosyal medyayı kullanan işletmeler 1 – 0 önde başlayacaktır. Son olarak bizim tavsiyemiz şunlar:
- İnsanlara farklı lezzetler tattırın
- Ürünlerinizi sergilemekten çekinmeyin
- Dükkanda dekorasyonu ön planda tutun
- En önemlisi temiz ve hijyenliğe her zaman özen gösterin
- Müşteriyle samimi diyalog kurun