Doğru kişileri, doğru markalarla buluşturuyoruz!
- Gösterim: 7333
Genelde şarküteri dükkanlarına pek rastlamazdık. Fakat şimdi talebin fazla olması böyle bir iş sahasının oluşmasına sebep olmuştur. Peki şarküteri açmak mantıklı mıdır? Şarküteri dükkanı açmak iyi bir gelir kapısı olur mu?
Gıda sektörünün her alanı ülkemizde hemen hemen iş yapmaktadır. Lezzetine güvenen ve bu işte iyi olanlar isimlerini bir marka haline dönüştürme fırsatını elde ediyor. Gıda sektörüne girdiğiniz zaman iş yapma olasılığınız yüksektir. Sıradan bir mahalle bakkalı bile gelir konusunda önemli kazanç sağlıyor. Elbette bunda yıllarca bu işi yapmanın da avantajı var.
Şarküteri dükkanı açmak ise 2010 senesinden sonra popüler hale gelmiştir. İnsanların sadece bu alanda alışveriş yapmak istemesi ve doğal ürünlere olan ilgi nedeniyle şarküteri gelişiminin önü açılmıştır. Şarküteri; et, et ürünleri ve kahvaltılık türlerinin satıldığı bir işletme ya da dükkan yeri olarak tanımlanmaktadır.
Her işte olduğu gibi şarküteri dükkanı açabilmek için belli evrak ve belgelere sahip olmak gerekir. Bunları yine kısaca hatırlatmak gerekirse;
- 2 adet fotoğraf
- Adli Sicil Kayıt Belgesi
- İkametgah Belgesi
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
- Vergi Levhası
- İşyeri Krokisi
- Kira Sözleşmesi (işyeri kiralık ise istenir)
- İşyeri Açma Ruhsat Görüş Belgesi
- En az 30 m2 alan
- İtfaiye Uygunluk Raporu
- Ustalık Belgesi
- İşletici Kimlik Bildirme Belgesi
Şarküteri Kurulum Maliyeti
Şarküteri nasıl açılır? Sorusuna genel bir bakışla giriş yaptık. Şimdi ise şarküteri dükkanı kurulum maliyeti nedir, sorusuna cevap arayalım. Öncelikle şarküteri dükkanı açmak için gerekli malzemeleri toplamalısınız. Şarküteri için buzdolabı, ürün gamı ve işçi gibi kalemleri göz önünde bulundurmak gerekir. Özellikle ilk kurulacak dükkan için ürünler mekanı dolu göstermelidir. Abartmayacak şekilde gerekli kadar satılacak ürünler alınmalıdır. Kira, malzemeler ve işçilerin giderleri düşünüldüğünde ortalama 50 ile 100 bin lira arasına bir maddiyatla dükkan açılışı yapılabilir. Fakat bu harcanan para diğer aylarda daha düşük olur.
Şarküteride Lokasyonun Önemi
Şarküteri dükkanının lokasyonu diğer marketler gibi önemlidir. Kimsenin uğramadığı ya da geçmediği yerler seçilmemelidir. Dükkan kirası daha ucuz diye müşterinin bulunmadığı insan popülasyonunun gelmediği bölgeler tercih edilmemelidir. Yöresel pazarlara yakın ve insanların alışveriş için geldiği alanlar tercih etmek daha mantıklı olacaktır.
Ürünleri farklı illere de gönderecekseniz kargo şirketine yakın bir yerde olmasında da fayda vardır. Yani ulaşımı kolay olan ve dükkanının önünde park problemi bulunmayan yerleri seçmek artı avantaj sağlar.
Şarküteride Kar Marjı
Şarküteri açmak işinin bir diğer tarafı da kazanç sağlamak. İşin başına kendiniz olursanız ve her şeyi ile ilgilenirseniz güzel geri dönüşler alabilirsiniz. Ayrıca yöresel ve doğal ürünler satmanız kar yapmanıza katkı sağlar. Bilinirliğinizi yöresel ürün satarak yapabilirsiniz. Kar marjını az tutarsınız fakat ürünü sürekli satar ve yeni müşteriler kazanırsınız. Aynı zamanda ürün çeşitliliği sayesinde satışlardan ciddi gelir elde edebilirsiniz. Net bir kar oranı vermek doğru olmasa da ortalama 5 – 10 bin lira kazanabileceğinizi söyleyebiliriz. Bu en dip noktasıdır, 30 – 40 bin lira ayda rahat ciro yapan yerlerde var.
Neden Şarküteri Açmalıyım
Şarküteri içini sevenler ve geçmişinde market, bakkal gibi yerlerde çalışanlar açabilir. Bu işin mutfağından gelenler yabancılık çekmeden girişebilir. Kendi ürünlerini üretip bir yerde pazarlamak isteyenlerde şarküteri açmak için harekete geçebilir.
Sonuç
Şarküteri açmak halen revaçta bir iş alanı. Gıda sektörü içinde şarküteri popülerliğini koruyor. Pek çok insan market yerine sadece şarküteriye gidebiliyor. Ülkemizde bu kültür oturmuş durumda.