Doğru kişileri, doğru markalarla buluşturuyoruz!
Şirket Ünvanı Nedir? Nasıl Olmalıdır?
- Gösterim: 61279
Şirketinizi kurarken dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan birisi de şirket ünvanını belirlemektir. Firmanızın ünvanı sizi diğer ticari faaliyette bulunan firmalardan ayıran en belirgin özelliktir. Türk Ticaret Kanununa göre ticari işletmesine ilişkin işlemleri ticaret ünvanı ile yapmak ve şirketi ile ilgili her türlü evrağı bu unvan altında imzalamak durumundadır.
Şahıs Şirketi Unvanı
Gerçek kişilere ait şirket ünvanı, işletmenin sahibinin ad – soyadı ile oluşturulur. Ad ve soyadı kısaltılmaksızın bütün harfleriyle yazılır. Eğer daha önce aynı ad – soyad ile işletme kurulmuşsa, bu durumda ad – soyada yapılan işin niteliğine göre, vergi dairesi memurlarının onayıyla ekleme yapılabilmektedir.
Tüzel Şirket Ünvanı
Limited, Anonim ve Kooperatif Şirket Ünvanı
Limited, Anonim ve Kooperatif’lerin unvanı serbestçe seçilebilmektedir. Ancak unvanda şirketin Limited, Anonim veya Kooperatif olduğu belirtilmek zorundadır.
Kollektif Şirket Ünvanı
Kollektif şirketlerde unvan belirlenmesi sırasında, işletmenin ortaklarının bir tanesinin ad – soyadı ve şirketin kollektif olduğuna dair bilgi bulunmak zorundadır.
Komandit Şirket Ünvanı
Adi ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin unvanında, şirket ortaklarının birinin ad – soyadı ve şirketin komandit olduğuna dair bilgi bulunmak zorundadır.
Şirket Ünvanı Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Şirketiniz için kullanmak istediğiniz ünvanın daha önce kullanılıp kullanılmadığını kontrol etmek için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin linkinden öğrenebilirsiniz https://www.ticaretsicil.gov.tr/view/hizlierisim/unvansorgulama.php
Şahıs şirketlerinde gerçek kişiler kayıtlı oldukları Ticaret Sicili Memurlukları’nın faaliyet alanı içerisinde bulunan başka bir gerçek kişinin kullandığı ticaret unvanının aynısını seçmeleri mümkün değildir.
Aynı şekilde tüzel şirketlerin ülkemizde faaliyet gösteren başka bir şirketin unvanının aynısını kullanmaları mümkün değildir. Şirketler için seçilen ünvanın başka bir şirket tarafından kullanılan bir ünvandan farklı olabilmesi için ünvanın çekirdek bölümünden sonra gelen sektör bazındaki iki kelimenin farklı belirlenmesi gerekmektedir.
Şirket Ünvanında Dikkat Etmeniz Gerekenler
Firmanızın ünvanı sizi diğer ticari faaliyette bulunan firmalardan ayıran en belirgin özelliktir. Birden fazla şirket aynı ünvanı kullanamaz. Ancak benzer ünvanlar kullanabilirler. Örneğin;“ Karadoğan Turizm İnşaat Hizmetleri Limited Şirketi” ünvanlı bir şirket kurmak istiyorsunuz. Bu ünvanın çekirdek kısmını “Karadoğan” ibaresi oluştururken, çekirdek kısımdan sonra gelen “Turizm İnşaat Hizmetleri” ibareleri şirketin faaliyet alanını, “limited şirket” ibaresi ise şirketin türünü göstermektedir.
Bu ünvanın şirketin tescili sırasında ilgili ticaret sicil memurluğu nezdinde kabul görmesi için; daha önceden tescil edilmiş şirketlerden herhangi birinin unvanının çekirdek kısmı “Karadoğan” ibaresini içermemeli veya içeriyorsa da sonrasındaki iki kelimeden herhangi birinin “Turizm” veya “İnşaat” kelimeleri olmaması gerekmektedir.
Örneğin, daha önceden “Karadoğan İnşaat Nakliye Limited Şirketi” ünvanı ile tescil edilmiş olan bir şirket varsa, bu durumda sizin “Karadoğan” ibaresini (çekirdek kısmı) değiştirmemiz ya da “İnşaat” ve “Nakliye” kelimesine çekirdek kısımdan sonraki ilk iki kelime arasında yer vermememiz gerekecektir. Örneğin “Karadoğan Turizm Taahhüt ve İnşaat Hizmetleri Anonim Şirketi” ünvanı tercih edilebilir; ancak bunun için şirket ana sözleşmesinde “taahhüt” işlerinin de yapılacağına dair bir maddenin bulunmasına dikkat edilmelidir. Çünkü şirket ünvanının faaliyet alanını gösteren bölümünde, şirketin faaliyet göstermeyeceği alanlara ilişkin bir ibareye yer verilmesi halinde bu unvan, ilgili ticaret sicil memurluğunca reddedilmektedir.
Şirket ünvanında “sanayi” kelimesinin kullanılabilmesi için şirket ana sözleşmesinde şirketin üretim/imalat yapacağı belirtilmiş olması gerekir. Ancak şirket üretim firması olsa dahi, “sanayi” ibaresinin kullanılması zorunlu değildir. Ünvanda “ticaret” kelimesinin kullanılması da şart değildir; tercihen kullanılabilir.
Şirket ünvanını belirlerken, aynı zamanda bir marka ile benzer olup olmadığı da kontrol edilmelidir. Bir şirket ünvanı yukarıda bahsettiğimiz kurallar dahilinde ilgili ticaret sicilinde tescil edilse dahi, daha önceden ünvanını bir marka olarak tescil ettirmiş olan şirketler kendi ünvanları ile benzerlik taşıdığı ve dolayısıyla marka ihlali teşkil ettiği gerekçesiyle bu şirket ünvanının çekirdek (kök) kısmının başkalarınca kullanılmasını dava yoluyla engelleyebilmektedir.
Şirket ünvanı bir “marka” ile benzerlik taşımasa dahi, marka olarak tescil edilebilir nitelikte olmayan genel ifadelere yer veriyor ise Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edilmeyebileceğinden, ayırt edici bir şirket ünvanı bulmak önem taşımaktadır. (Marka tescil işlemleri için hizmet alabileceğiniz tedarikçilerimize buradan ulaşabilirsiniz.)
Şirketin faaliyet göstereceği alana göre belirli ibarelerin ünvanda bulunması zorunluluğunu getiren veya ünvanın teyit edilmesini gerektiren özel bir mevzuatın veya düzenlemenin bulunup bulunmadığının kontrol edilmesidir. Örneğin holdinglerde, holding ibaresinin şirket unvanında bulunması zorunludur.