Firma Kuruyorum

Doğru kişileri, doğru markalarla buluşturuyoruz!

Süt Üretim Çiftliği Nasıl Kurulur? | İş Fikirleri

Süt üretim tesisi açmak için gerekli belgeler nelerdir? Süt üretim çiftliği kar marjı nasıldır?

Köy hayatı yaşamak herkesin en büyük hayali. Hem köyde yaşayıp hem de çiftçilik ya da hayvancılık yaparak geçimini sağlamak isteyenler günümüzde pek çok kişinin en büyük hayalidir. Bu hayali gerçeğe çevirmek kolay değil.

Bir süt üretim çiftliği açmak bu işin sadece belli bir alanıdır. Bu yazımızda süt üretim çiftliği nasıl kurulur? Sorusuna yanıt arayacağız ve hayaller uzakta mı, bunu yorumlayacağız.

 Süt çiftçiliği, sütün seri üretimini içeren bir tarımsal uygulamadır. Süt ürünlerini öncelikle ineklerle ilişkilendiririz, ancak develer, koyunlar ve keçiler de süt üretir.

Süt yerinde işlenebilir, işlenmek üzere bir süt fabrikasına nakledilebilir veya perakende satıcılara gönderilebilir.

Bir mandıra, süt ve peynir ve tereyağı gibi diğer ürünleri üretmeye adanmış bir çiftliktir. Uzman süt çiftçileri, her gün süt sığırlarından süt toplar. Günlük aktiviteleri arasında ineklerin sağılması ve beslenmesi ile annelerin bebeklerini (buzağıları) dünyaya getirmelerine yardımcı olmak yer alır.

Süt hayvancılığı, yüksek kaliteli süt üretmek ve süt çiftliğinizin gelecek nesli olan buzağıları doğurmak ve organik olarak büyümesine yardımcı olmak için anne ineklerin sağlığı etrafında dönen bir iştir. Bu nedenle, süt çiftçilerinin inek sağlığı, üreme ve buzağı bakımı için ayrıntılı bir program hazırlamaları gerekmektedir.

Süt ürünlerinizin sıfır aksama süresiyle sorunsuz bir şekilde çalışması için kapsamlı bir sağlık bakım planı formüle etmek için bir veterinerle birlikte çalışmalı. Kısacası bir süt tesisi açmak hayalin daha ötesinde detaylı bir iştir.

En yaygın süt hayvanları inekler, keçiler (küçük bir çiftlik için uygundur) veya mandadır. Her birinin birçok süt ırkı vardır ve yerel bilgi, aralarından seçim yapmanın en iyi yoludur. Devlet kurumları, üniversitelerin tarımsal uzantıları ve yerleşik süt çiftlikleri ile iletişime geçin ve karar vermenize yardımcı olacak bilgiler isteyin. Ayrıca bölgesel yerlerde bazı desteklerde verilebilmektedir.

 

Süt Üretim Çiftliği Kurulum Maliyeti

Bir çiftlik, başlatmak için tek seferlik büyük bir harcama gerektirir. Mevcut bir mandıra çiftliğini satın almak, görevi kolaylaştırır ve bazı onarımları kendiniz yapmak istiyorsanız paradan tasarruf edebilirsiniz. İster satın almayı ister kendiniz başlatmayı planlıyor olun, aşağıdaki olanaklara sahip olduğunuzdan emin olmalısınız:

  • Sütunlu sağım odası
  • Yem depolama ve gübre depolama
  • Buzağılar için ayrı yaşam alanı
  • Ekipman (traktörler dahil) ve ekipman depolama alanı
  • Sığırları sulamak için kuyu, ayrıca meradaki tanklara su taşıma sistemi
  • Mera için sulama sistemi (opsiyonel)

Süt üretim çiftliği kurulum maliyeti, yukarıdaki ihtiyaçlarıyla beraber yapılır. Bunlara ek olarak bazı ihtiyaçlarda olabilir. Sıfırdan bir yer kurmak gerçekten pahalıya patlayabilir. Ancak az bir oturmuş düzen için daha ufak sermaye yetebilir. Burada alınan hayvan sayısına ve üretim çiftliğini büyüklüğüne göre sermaye değişir. Kısacası 100 bin ile 2 milyon lira arasında bir çiftlik kurulabilir.

 

Süt Üretim Çiftliği Kurmak İçin Gerekli Belgeler

Süt üretim çiftliği kurmak isteyenler öncelikle çiftçi sistemine kayıt olmalıdır. Bir işletme için gerekli olan tüm belgeler istenmektedir. Bu iş alanında kredi veya hibe alabilmek için ise;

  • İkamet belgesi,
  • Gelir belgesi,
  • Tesis kurulmuş ise onunla ilgili tüm belge ve kira sözleşmesi,
  • ÇKS belgesi.

Konuyla ilgili detaylara Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan da ulaşabilirsiniz.

 

Süt Üretim Çiftliğinde Lokasyonun Önemi

Süt tesisi açmak için lokasyon farklı nedenlerle önemlidir. Öncelikle arazinin koşularına bakılmalıdır. Verimli toprak olması ve çamurlu yer olmaması önemlidir. Yeşilliğin bol olduğu bir arsa yem ihtiyacının bir kısmını karşılar. Ayrıca şehir merkezlerine olabildiğince yakın konumda bulunmalıdır.

 

Süt Üretim Çiftliği Kar Marjı

Süt tesisi açmak 2022 yılı için girişimcileri düşündürebilir. Bunun nedeni ise kar marjları. Bir ineğin beslenmesi, bakımı, hastalığı gibi konular düşünüldüğünde kolay değil. Ancak köy sütünü günümüzde fazlasıyla tüketen insan var. Bu yüzden doğru kararlar kar oranını artırır. Bunun için işi yapanlarla son olarak temasa geçilmelidir.

 

Neden Süt Üretim Çiftliği Açmalıyım

Bu işin içinde olanlar ve küçüklükten yetişenler süt çiftliği kurabilir. Ayrıca sadece parası olanlar gerekli desteği ve elemanı barındırarak büyük bir tesis açabilir.

 

Sonuç

Her şeyden önce, bir süt çiftliği kurmak, herhangi bir kurumsal işten çok daha fazla para ve sermaye gerektirir. Bir çiftlikte büyümüş veya deneyimli bir iş adamı olsanız bile ciddi paralarla kar oranı daha da çok yükselebilir.

Mandıra çiftçiliğinde yeniyseniz, çiftliğinizi yönetmesi için mandıra çiftçileri tutsanız bile, çiftçilik uygulamalarını öğrenmeye önemli miktarda zaman ayırmanız gerekecektir.

 

 

Süt Üretim Çiftliği Nasıl Kurulur?

 
 

Diğer İş Fikirleri

Kiralık Hazır & Sanal Ofisler

İşinizi Kolaylaştıracak Tedarikçi Firmalar

Şirket Türleri ve Şirket Kuruluşu

T. 0216 807 09 60   -   M. 0533 300 87 68
E. info@firmakuruyorum.com
A. Koşuyolu Mah. Halili Sk. No. 9/1 Kadıköy - İstanbul

© 2024 FirmaKuruyorum. All Rights Reserved.

Dali Finans