Doğru kişileri, doğru markalarla buluşturuyoruz!
Yeni Kurulan Şirketlerde “Fatura” İşlemleri
- Gösterim: 4228
Şirketinizi kurduktan sonra ticari faaliyete başladınız ve ilk satışınızı yaptınız artık fatura düzenlemeniz ( kesmeniz ) gerekecektir. Bunun için öncelikle faturanızı matbu olarak bastırmanız gereklidir.
Faturayı Nereden Alacaksınız?
Faturanızı maliye bakanlığı ile anlaşmalı matbaalardan bastırabilirsiniz. Faturanızın tasarımını genellikle matbaada bulunan hazır formatlardan seçerek oluşturabileceğiniz gibi kurumsal kimlik çalışması yaptıracağınız firmaya özel tasarımda yaptırabilirsiniz. (Firmanıza özel tasarım yaptırabileceğiniz kurumsal kimlik çalışması alanında uzman tedarikçilerimize buradan ulaşabilirsiniz)
Fatura İçerisinde Hangi Bilgiler Olacak ve Kaç Nüsha Olmalı?
Faturanızda firmanızın logosu, firmanızın tam ünvanı, adres ve telefon bilgileriniz, vergi numaranız, Ticaret sicil numaranız, Mersis numaranız ve Banka bilgileriniz yer almalıdır. Fatura en az bir asıl bir suret olmak üzere 2 nüsha bastırılır. Ancak hem mali müşavirler hem de firma olarak işlerinizin kolay ilerlemesi için 3 nüsha bastırılması önerilir. 1 nüshası müşteriye,1 nüshası mali müşavirinize, 1 nüshası da sizde kalacaktır.
Faturanızı arzu ederseniz noterden de yaptırabilirsiniz. Kırtasiyeden alınan fatura koçanını notere onaylatılarak kullanıma başlayabilirsiniz.
Faturayı Nasıl Düzenlemeliyim?
Faturalarınızı ister el yazınızla isterseniz hazırlayacağınız şablonu kullanarak yazıcıdan çıktısını alabilirsiniz. Eğer el yazısı ile hazırlamayı tercih ediyorsanız yazınızın okunaklı olması gerekmektedir. Bu kayıt yapan kişinin hata yapmak olasılığını azaltır.
Eğer yazıcıdan yazdıracaksınız, yazıcının ters basma, hatalı çıkarma durumlarını göz önünde bulundurarak örnek fatura şablonlarını mutlaka matbaacınızdan istemeniz gerekmektedir.
Faturayı el yazısı ile veya yazıcı yardımıyla oluşturdunuz. Mutlaka firmanızın kaşesini basarak imza atmanız gerekmektedir(e-Fatura kullanıyorsanız imza işlemini gerek yoktur).
Fatura tutarı ve KDV tutarı ayrı ayrı belirtilmeli ve genel toplamı oluşturmalıdır. Sektörünüze göre KDV oranları değişkenlik gösterecektir. (Sorumlu olacağınız vergi ve beyanname türlerini buradan öğrenebilirsiniz)
Faturayı Yanlış Düzenledim Ne Yapmalıyım?
Fatura düzenlerken hatalı bir rakam veya yazı yazarsanız asla karalama yapmamalısınız. Faturanın tüm nüshalarını çapraz olarak çizerek mali müşavirinize göndermeniz gerekmektedir.
Açık / Kapalı Fatura Nedir?
Kaşe faturanın üzerine basıldığında bedelin tahsil edilmediğini gösterir. Buna “açık fatura” denir.
Eğer faturanız tahsil edilmiş ise kaşe ve imza faturanın altına basılmalıdır. Buna da “kapalı fatura” denir. Özellikle elden yapılan ödemelerde kaşe ve imzanın aşağı basılmış olmasına dikkat etmelisiniz.